Arkona – Imperium

Polsk black metal
[Astral Wings Records]

1. Skrajna Nienawiść Egoistycznej Egzystencji
2. Epidemia Rozczarowania I Nędza Duchowa
3. Każdy Los To Cień
4. Jesienne Cienie Czekające Na Kolejną Reinkarnację
5. Wściekłość Która Nadchodzi
6. Pluję Na Twą Marność Psie!
7. Pogarda Dla Wrogów Imperium Wszechmocy

Khorzon – gitarr, bas
Pitzer – gitarr
Messiah – sång
Sylvian – trummor
T. Lewinski – keyboards

Inspelad & mixad i Tuba Studio, Wroclaw, december 1994.
Producerad av Arkona.

Arkona - ImperiumYtligt sett är Arkona ännu ett polskt black metalband med rå produktion, ännu ett alternativ till den förfallande skandinaviska scenen. Men skrapar man en aning på ytan, ser man att Arkona har större ambitioner än så.

Trots den plågsamt distorterade produktionen är det metal av det mer melodiösa slaget som serveras. Keyboard som stundvis tar befälet och höjer sig över gitarrerna avslöjar att det finns romantik bakom den misantropiska fasaden, och tempoväxlingarna indikerar en tro på förändring snarare än nihilism. ”Imperium” vill vara tidiga Emperor och samtidigt sparka in ansiktet på veklingar med sin undergroundattityd. Arkona befinner sig någonstans mittemellan svartmetallens romantiska, naturdyrkande sida och dess hatiska motsvarighet.

Materialistiskt sett: sångaren skriker inte i vanlig black metalstil, utan gapar i stället argt ut den polska texten. Gitarrerna spelar halvljusa toner i relativt snabbt tempo, oftast passager där varje fras består av enklare melodier som upprepas och sedan avslutas med en tonartshöjning av samma melodi. Keyboardarna försöker inte imitera körer, utan håller sig till flöjt eller stråkinstrument, och piano i enstaka fall. Trummorna håller sig sysselsatta med olika stilar och varierar sitt tempo, och missar sällan en chans att fylla ut musiken med snabba trumvirvlar.

Arkona förmår inte vara nyskapande, även om de försöker, men ”Imperium” lider inte av det. Tvärtom infogar den sig mellan redan etablerade verk och lyser med sin musikaliska färdighet, säkra tonkänsla och förmåga att skickligt utnyttja lyssnarens förväntningar. Dessutom är produktionen passande och uppmärksam – stränginstrumenten har fått den ”fräsande” kvalitet som ger en klassisk black metalkänsla, keyboardarna har fått ett klart och rent ljud som bidrar till att skapa den atmosfär bandet strävar efter, och trummorna är tydliga utan att framträda alltför starkt. Det här är kort sagt en mycket värdig utgåva och en mäktig beståndsdel av genren black metal.

Ursprungligen publicerad 2000