Absurd – Facta Loquuntur

Tysk black metal
[Supreme Art Productions]
Grooveshark-länk

1. Werwolf
2. Gates of Heaven
3. Pesttanz
4. Eternal Winter
5. Deep Dark Forest
6. First Winter of Bloodred Snow
7. Mourning Soul
8. Dreaming of Love
9. Wartend in Einsamkeit
10. Der Sieg ist unser
11. In des Mondes blut’gem Schein
12. Verlassen
13. Lord of Ages
14. Werwolf (different version)
15. Ashes to Ashes
16. Last Breath
17. Green Heart
18. Requiem
19. Vampire
20. Tod vor Sonnenaufgang
21. Für Germanien
22. Als die Alten jung noch waren

Absurd - Facta LoquunturMed oljud som medel basunerar Absurd ut sin oi-inspirerade black metal. Det är slarvigt, hafsigt och otajt. Instumenten är ostämda, trummorna spelar då och då i otakt och skivans gitarrsolon är minst sagt dåligt spelade. Är det nåt mer vi kan klaga på? Jo, den rena sången är pinsam när den försöker vara högstämd samtidigt som den är oproffsigt framförd.

Detta innebär dock inte att slutresultatet är dåligt. Tvärtom lyser det igenom en ungdomlig och uppriktig glöd som manifesterar bandets ideologiska ståndpunkter genom ett melodiskt, ”punkmetalliskt” filter. Melodierna framförs i huvudsak genom ackord som ibland avbryts då långsamma, gnisslande solon lämnar basen ensam i bakgrunden.

Hos Absurd finns en tydlig vilja, och för den som kan bortse från de minst lika tydliga hantverksmässiga bristerna finns det en hel del att hämta på ”Facta Loquuntur”: genomtänkta låtstrukturer, lugnande och melankoliska melodier, och en stämningsfull mäktighet som ibland gör framträder. Den recenserade versionen av albumet är en nyutgåva av No Colours Records utgåva, och den innehåller tio extraspår – ännu mer gnisslande oväsen för pengarna, alltså!

Ursprungligen publicerad 2003