Abigor – Opus IV

Österrikisk black metal
[Napalm Records]
YouTube-spellista

Horns Lurk Beyond the Stars
1. Crimson Horizons And Ashen Skies
2. Eerie Constellation
3. Mirages For the Eyes of the Blind
4. A Breath from Worlds Beyond

Blut Aus Aeonen
5. The Elder God (My Dragon Magic)
6. Dimension of Thy Unforgiven Sins / Part 1
7. Dimension of Thy Unforgiven Sins / Part 2
8. Spektrale Schattenlichter

”Horns Lurk Beyond the Stars”, producerad och mixad i Tonstudio Hörnix av Georg Hrauda och Abigor (26, 27 november/11 december 1995).
”Blut Aus Aeonen”, producerad och mixad i Tonstudio Hörnix av Georg Hrauda och Abigor (maj 1996).

Abigor - Opus IVDen här skivan består av två inspelningar, ”Horns Lurk Beyond the Stars” och ”Blut aus Aeonen”. Inspelningarna skiljer sig inte så mycket åt, förutom att produktionen på den förstnämnda är betydligt skummare, med sången gömd långt bak i mixningen.

Musiken på dessa två alster är inte lika ”nordisk” i sin melodiska kvalitet som skivorna ”Orkblut” och ”Nachthymnen”. Det hela känns över huvud taget mer atonalt och obestämbart. I det här fallet är det positivt; jag uppskattar denna lilla vändning bort från den tidigare vägen. Som i fallet med tidigare album lider Abigor fortfarande av dilemmat med den trasiga helheten, men här har det faktiskt blivit betydligt bättre på den punkten. Mellanpassagerna känns till exempel inte längre bara som en metod att byta riff, utan har ett egenvärde i sig.

Av de två inspelningarna gillar jag den sista bäst. Den är medryckande och aggressiv, tajt och välspelad och har härligt brutal sång. Diverse flöjtspel och andra estetiska detaljer bryter sig in utan att ta kål på brutaliteten. Låten ”Dimension of Thy Unforgiven Sins” är en av de bästa låtarna bandet presterat, åtminstone vad jag hört av dem. Varför det finns två delar av denna låt vet jag inte. Det hade nog räckt med en.

För folk som har vett att uppskatta aggressiv, hård och primitiv black metal kan jag rekommendera ”Opus IV”.

Ursprungligen publicerad 2001