1349 – Liberation

Norsk black/death metal
[Candlelight]
Spotify-länk

1. Manifest
2. I Breathe Spheres
3. Riders of the Apocalypse
4. Death March
5. Pitch Black
6. Satanic Propaganda
7. Legion
8. Evil Oath
9. Liberation
10. Buried by Time and Dust

1349 - LiberationMed ett infernaliskt Marduk-tempo och ett trist collage av gamla bekanta riff slungar gruppen 1349 sig mot svartmetallens mittfåra med hjälp av dragplåstret och omslagsnamnet Frost, uppskattad och erkänd trummis från Satyricon.

”Liberation” är snabb och ”kaotisk”, dvs. rörig, slamrande, snabb och avskräckande för nykomlingar till hård musik – men kaotisk med citationstecken, eftersom strukturen bakom oljudet är ordnad, logisk, sammanhängande och alls inte kaotisk. Som ofta är fallet när det gäller metal. Tempot är genomgående mycket högt, det är blastbeats som dominerar bilden, och det är flödande gitarrslingor i tremoloformat som framför riffen/melodierna. Det hela blir snabbt tjatigt och onyanserat, även om gruppen är både samspelt och duktig på instrumenten.

Det finns stunder på skivan som faktiskt är riktigt bra; låten ”Satanic Propaganda” till exempel, med sin stämningsfulla akustiska gitarr, brutala komposition och klockrena synkronisering mellan sång och melodi; samt trummornas nihilistiska förhållning till den övriga musiken. Efter denna lilla adrenalinkick har hjärnan lockats in i 1349:s enkla kompositioner, och gjort åtminstone denna skribent mindre kritisk. Resten av skivan går bra att lyssna på, men är väldigt ojämn: praktfulla stycken kan avlösa sega, intetsägande klichériff.

Till syvende och sist är ”Liberation” dock en snabb, för stunden underhållande bagatell, som kommer att stå där i skivhyllan, iklädd ett allt tätare lager damm.

Ursprungligen publicerad 2003

Lämna ett svar