Om Metalrecensioner.com

Den kortfattade introduktionen:

Metalrecensioner.com är en sajt där man kan läsa recensioner och artiklar som främst rör extrem metal med tyngdpunkt på slutet av 1980-talet och första halvan av 1990-talet – givetvis med undantag som bekräftar regeln.

Den långrandiga introduktionen:

Den version av Metalrecensioner.com som ni läser nu är Lazarusversionen – det från döden återuppväckta lik (hemsida) som tack vare Jesus (jag) numera vandrar omkring som vilken annan snubbe (blogg) som helst. Märkte ni att jag just jämförde mig med Jesus? Nåja, ingen är fullkomlig.

Okej, det var en kass jämförelse. Men faktum är att jag slarvade bort domännamnet Metalrecensioner.com för flera år sedan, och efter det satt det nån girig, sniken jävel där och höll på det i ett par år. När jag så upptäckte att namnet var tillgängligt igen, tog jag snabbt tillbaka det och började fundera på hur jag skulle återuppliva den gamla sajten.

Den ursprungliga sajten hette ”Pure Fucking Armageddon” och var nåt så ovanligt som ett arkiv med recensioner på svenska. En stor del av materialet kändes redan när jag förlorade (läs: slarvade bort) domännamnet rätt ofräscht. Artiklar som inte var aktuella, påståenden om personer som ingen kände till, och en jargong som också stod i rätt arkaisk dager. Jag kom fram till att jag borde göra en upprensning om jag ville göra recensionerna tillgängliga igen.

I skrivande stund vet jag inte hur denna upprensning kommer att se ut, men som jag ser det nu är det främst en bortgallring av irrelevanta eller dåliga texter, lite välbehövlig språklig korrekturläsning och en trimning av trams och gammal trist black metal-jargong (med andra ord självcensur). Jag har inga planer på att lägga till nytt material – jag är inte särskilt insatt i genrerna längre, och tycker inte direkt att det har producerats något riktigt värdefullt i black metal-genren efter 1996. Dödsmetallen fick något av en renässans ett tag, men den tycks ha klingat av, och nu har jag ingen koll där heller.

Jag kommer att lägga till recensioner, artiklar och vad annat jag lyckas gräva fram ur det gamla rökiga PFA-arkivet som vanliga blogginlägg, så får vi se om det går att få nån organisation på det hela vad det lider.

Pure Fucking Armageddon, eller PFA, som jag brukade kalla den, hade ofta ett ganska högtravande och ”hårt” språk med rätt elitistisk och hätsk ton och ett förakt för allt religiöst. Den var en produkt av tiden och platsen, helt klart, och jag skulle vilja tro att det finns något kreativt och lustfyllt i detta. Vad fan vet jag? Skit samma, här följer i alla fall den ursprungliga programförklaring från den gamla, goda PFA-tiden.

Den gamla introduktionen:

Om PFA

Att föra över tankar till tal är en omöjlig process. Det finns inga ord som kan motsvara det inre livets bildspel, känslosvängningar och associationer. Talet är resultatet av en översättning, varje ord eller fras är metafor för vad som pågår i det tänkande subjektets kropp.

Än mer omöjligt är det att recensera skivor. Recensionen är på samma gång en översättning av musik till text, samt förmedlandet av subjektets upplevelse av musiken. Som sagt, en omöjlig uppgift.

PFA är ett arkiv med dylika omöjliga recensioner. Sedan 1997 har vi publicerat våra små alster på internet. För att undanröja eventuella oklarheter om PFA:s funktion och ståndpunkt följer nedan en kort programförklaring:

Namnet

Pure Fucking Armageddon är namnet på en demo av gruppen Mayhem. Detta band har under olika tidsperioder stilmässigt placerats i genrerna thrash, death och black metal. Att vi här på PFA anser oss förknippade med just de här extremare inriktningarna av heavy metal försöker vi signalera genom valet av namn.

Titeln bär också på en ytterligare betydelse: den visar prov på en anda inom metalrörelsen, en anda som vill förändra och förstöra, en anda som skiter i allt som samhället håller dyrt, en anda som omfamnar det destruktiva, och som älskar det som de andra fruktar. Det är ett omfamnande av de krafter som bryter ner oss och oundvikligen kommer att innebära slutet, inte bara för oss, utan för allting. Det är en nihilism som för oss inte betyder ”död åt allt!” utan ”vi skall alla dö en dag; och vi välkomnar det!”

Ståndpunkter

  • PFA är inte ett webzine. Det finns således inte några fastställda datum för uppdateringar. PFA:s ambition har aldrig varit att täcka alla nya releaser eller fungera som ett webzine. Snarare vill vi vara ett arkiv; det passar lata jävlar som vi. Vi växer långsamt och slipper känna någon deadline-press. Vi annonserar inte om PFA:s existens. Tvärtom! Vi anser att ju senare en läsare upptäcker sidan desto bättre. Metal som musikstil är inte en trend eller ett modeyttrande – med andra ord recenserar vi gärna skivor från stenåldern och framåt. Var skivan bra en gång i tiden, så är den bra idag också.
  • PFA är oprofiterande. En medveten förlustaffär, till och med.
  • PFA är amoralisk. Vi låter oss inte chockeras av främmande läror. Det finns inget som garanterar en handlings eller åsikts ”godhet” eller ”ondska”. PFA betraktar hellre omvärlden i termer av nyttighet eller onyttighet.
  • PFA tar dock avstånd från alla former av judaeo-kristenhet. Då har vi klargjort det. Är du kristen (eller för all del följande någon religion) och inte vill kännas vid elaka ord om din ”tro”, rekommenderar vi dig att dra åt ….
  • PFA betraktar musik som en konstform jämte andra konstformer. Att tolka ett konstverk är att avkoda elementen som placerats medvetet eller omedvetet av konstnären. PFA är dock av åsikten att konst kan vara både bra och dålig, och att saker som utger sig för att vara konstverk ibland bara är hantverk.
  • PFA är alltså ett arkiv. Ett arkiv växer långsamt, men bevarar den gamla texten. PFA:s arkiv består främst av recensioner, vilka skall ge vägvisning till bra metalmusik. Eftersom musiken består, gör recensionerna detsamma.
  • PFA är opartisk. Vi står inte i skuld till några musiker, band eller skivbolag. Vi får inga promo-skivor, utan skaffar själva skivor vi tror skall vara bra. Är de inte bra, har vi kastat bort pengar på skit – och då sågar vi de jävlarna längs fotknölarna.
  • Här sysslar vi inte med politik. Vi är inga politiker, och har inga sådana ambitioner. Kommer vi över musik som är bra tänker vi inte låta oss störas av dessa bands politiska åsikter – bara de inte försöker pressa ner sina floskler i våra strupar.

Historia

Pure Fucking Armageddon skapades 1997 och befann sig på platsen http://members.tripod.com/~panzerfaust/. År 2000 knöts sajten till aliastjänsten Cjb med adressen http://pfa.cjb.net. När Cjb plötsligt påtvingade internetanvändaren en massa stinkande popup-reklam (dessutom från det avföringsspridande spyware-företaget Gator – parasiter som borde pressas in i heta ugnar!), samtidigt som Tripods reklambanners blev alltmer påträngande och irriterande, flyttade PFA sin verksamhet till adressen http://www.metalprovider.com/pfa. I december 2004 avbröt metalprovider sin tjänst, och PFA flyttade till sin egen domän, www.metalrecensioner.com.

Vilka är PFA?

I dagsläget består PFA av en person, John O., som startade projektet 1997 med en samling recensioner på engelska. Om man vill få tag på John, t.ex. om man vill tigga efter pengar, sälja PENIS ENLARG3MENT!!!, klaga på recensioner eller om man är en kristen sektmedlem som känner sig förolämpad av denna webbsidas existens; då mailar man enklast till j@metalrecensioner.com!